Campania locala – “Igiena mainilor salveaza vieti!” – Aprilie 2024

Campania locala – “Igiena mainilor salveaza vieti!” – Aprilie 2024

Igiena mainilor este prioritara pentru prevenirea bolilor cu transmitere prin maini murdare(boli digestive,boli respiratorii,infectii si alte boli ale pielii,infectii ale ochilor).Mainile reprezinta cea mai expusa parte a corpului uman la germeni care pot produce imbolnaviri(bacterii,virusuri,paraziti).Prin atingerea cu mana a gurii, nasului,ochilor,alimentelor si medicamentelor acesti germeni ajung in organism.Mai mult de 3,5 milioane de copii pana in 5 ani,din intreaga lume,mor in fiecare an prin boli diareice si infectii acute ale cailor respiratorii,boli care pot fi prevenite prin spalarea mainilor.

Desfasurata sub sloganul,,Igiena mainilor salveaza vieti!’’,campania locala din luna aprilie 2024 are ca tema,,Maini curate’’.

Scopul campaniei este: Informatea si constientizarea populatiei generale, precum si a prescolarilor si elevilor cu privire la importanta igienei mainilor ,in vederea adoptarii unor comportamente sanogene permanente favorabile sanatatii.

Campania are ca obiective:

1. cresterea numarului de persoane informate si constientizate;

2. cresterea nivelului de informare si de constientizare  a acestora;

3. cresterea calitatii informatiilor furnizate cu  privire la igiena mainilor.

Mesajele principale ale campaniei  sunt:

1. Spalarea mainilor este cea mai eficienta cale prin care se previne si se stopeaza raspandirea germenilor;

2.Spalarea mainilor te ajuta sa te protejezi de:-boli digestive(boala diareica,hepatitaA,parazitoze,holera,dizenteria); -boli respiratorii(simpla raceala,pneumonia,gripa,meningita);-infectii si alte boli ale pielii;-infectii ale ochilor;

3.Spala-te pe maini:-inainte de(a manca,a atinge fata,gura,ochii,nasul,a lua medicamente);

  • dupa ce(am fost la toaleta,am atins obiecte murdare,ne-am jucat afara,am stranutat sau tusit in palme,am atins sau ne-am jucat cu animale,am inotat in bazin sau intr-o apa folosita de mai multe persoane);
  • cand:mainile sunt murdare,am ajuns acasa sau la scoala,serviciu.

4.Simpla spalare a mainilor cu apa poate reduce la jumatate numarul imbolnavirilor prin boli diareice si poate salva cel putin 1 milion de vieti.

5.Spalarea mainilor este mai eficienta atunci cand se foloseste sapun,inlaturandu-se mai usor murdaria care favorizeaza inmultirea bacteriilor.

6.Cand un membru al familiei tale are o raceala,spalarea frecventa a mainilor poate ajuta la reducerea raspandirii infectiei in casa.

Mediatizarea larga a campaniei locale a lunii aprilie 2024,,Igiena mainilor salveaza vieti!’’prin toate canalele de informare,poate ajuta publicul larg sa constientizeze mai bine asupra preventiei bolilor transmise prin maini murdare.

Campania este implementata de catre Directia de Sanatate Publica a judetului Teleorman,prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii si va include urmatoarele activitati:postarea comunicatului de presa si a materialelor iec ale campaniei pe site-ul DSP TR,tiparirea,multiplicarea si distribuirea materialelor iec. specifice campaniei in mediile sociale, interventii in mass-media locala,diseminarea lor catre cabinetele medicilor de familie si cabinetele de medicina scolara, in spitalele si policlinicile din judet,in reteaua de asistenta medicala comunitara,asezaminte medico-sociale,unitati economice,licee, scoli gimnaziale,gradinite,scoli postliceale,ISJ TR,primarii si Crucea Rosie judeteana.

 

Aveti grija de sanatatea voastra! Spalati-va pe maini!

 
 

DOCUMENTE ATAȘATE