Ziua Mondială a Sănătăţii Orale 2018

 

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale – o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor, este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.

Prima zi internaţională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994, în Anul Internaţional al Sănătăţii Orale. În 2016 numărul ţărilor participante la campanie a fost de 140 (faţă de 110 în 2015), la desfăşurarea campaniilor, adaptate şi promovate local, fiind implicate peste 90 de Colegii Naţionale ale Medicilor dentişti şi 35 de asociaţii studenţeşti.

Federaţia Internaţională a Dentiştilor , subliniază, prin tema de anul acesta
“Spune Aaaaa! Gândeşte-te la gura ta, Gândeşte-te la sănătatea ta!”

Importanţa efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenţia deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte şi alimentaţiei sănătoase.

În România, la desfăşurarea campaniei de anul acesta participă activ, timp de o lună, Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Centrele Regionale de Sănătate Publică, Direcţiile de Sănătate Publică, inspectoratele şcolare, medici dentişti şi medici de familie. Instituţiile implicate încurajează populaţia pentru a participa la diverse programe, activităţi şi evenimente organizate cu această ocazie.

La nivelul judetului Teleorman vor fi derulate activitati de informare,educare si comunicare, de catre Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii, in uitatile prescolare si scolare , in perioada 5 martie – 4 aprilie 2018. Activitatile campaniei vor fi: afişarea de postere, distribuirea de pliante, discuţii interactive, lecţii teoretice,demonstraţii practice la clasele de elevi si prescolari cu tematică specifică.

Informaţiile privind afecţiunile orale şi factorii de risc determinanţi ai acestora ,precum şi recomandările adresate populaţiei ţintă în vederea menţinerii sănătăţii orale, vor fi distribuite atât în format tipărit cât şi în format electronic, prin canale multiple: e-mail şi reţelele sociale, website-ul DSP-urilor, website-urile instituţiilor partenere, articole în ziarele locale.

Sa facem mai mult pentru mentinerea sanatatii orale !
 
Documente atașate: