Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU) ( 28 ianuarie – 3 februarie )

Incepand din anul 2007 a fost lansata campania de informare, educare, comunicare si constientizare ,,Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin” (SEPCCU) cu scopul de a spori constientizarea publică în privinta preventiei cancerului cervical. În anul 2018 are loc a 12-a editie, între 28 ianuarie-3 februarie.

România a fost cu deosebire interesată în includerea unei asemenea celebrări în Calendarul Ministerului Sănătătii, din ratiuni legate de ratele mari înregistrate de incidenta si mortalitatea prin cancer cervical, pentru reducerea cărora schimbul de informatie, experienta si metode de a influenta politicienii si publicul este salutar.

Campania 2018 se derulează sub sloganul “Testarea preventivă Babes-Papanikolaou: barieră simplă si eficientă împotriva cancerului cervical!” Scop :constientizarea pe scară largă a populatiei feminine în privinta căilor de limitare a riscului major de cancer cervical. Tema din acest an focalizează pe reducerea riscului si amplificarea preventiei.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit fie prin evitarea infectiei cu Human Papilloma Virus (HPV) – transmis sexual, fie prin monitorizarea periodică (screening) pentru infectii si leziuni. Contaminarea HPV este fezabilă prin monogamie reciprocă, cu conditia ca ambii parteneri să fie în mod constant monogami si să nu fi fost infectati anterior.

Vaccinarea HPV înainte de începerea activitătii sexuale ar putea fi de asemenea o solutie. Din păcate, vaccinurile nu protejează împotriva tuturor tipurilor de virusuri HPV care pot provoca cancer de col uterin; screening-ul rămâne în continuare obligatoriu. Vaccinarea anti HPV 16/18 (subtipurile cele mai virulente) alături de screeningul citologic prin frotiu Babes- Papanikolaou sistematic pot reduce riscul cancerului cervical cu până la 94%.

În Europa, cancerul cervical este al saselea cancer ca incidentă la femei (58 400 cazuri noi). Cea mai mare incidentă este înregistrată în România, iar cea mai scăzută în Elvetia. Incidenta si mortalitatea prin acest tip de cancer arată diferente mari în favoarea statelor vestice fată de majoritatea statelor est-europene.

Incidenta cancerului cervical în România (a 2-a după cel mamar) este dublă fată de media europeană si aproape dublă fată de cea a Europei Centrale/Est, anume: 28,6 cazuri fată de 14, respectiv 16,3/100 000 locuitori (valori efective).

În privinta mortalitătii prin cancer cervical, tara noastră se află pe locul cel mai defavorabil din Europa, cu un risc de deces (10,8/100 0000) de 3 ori mai mare faţă de media europeană si de peste 1,5 ori mai mare decât media din Europa Centrală si de Est.

Cauza situatiei alarmante din România este lipsa de aderentă a populatiei feminine la screening, desi din 2012 este în vigoare Programul National de Screening privind Cancerul Cervical ce a comunicat o rată de acoperire a populatiei tintă de numai 8-12%.

Eforturile educationale în privinta factorilor de risc trebuie să devină o preocupare centrală a promotorilor sănătătii. Preventia prin practicarea testării Babes-Papanikolaou după un calendar adaptat vârstei si factorilor de risc istorici sau actuali trebuie să devină un obiectiv vital al medicinii de familie si al fiecărei persoane de gen feminin.

Celebrarea SEPCCU 2018 în judeţul nostru include următoarele evenimente publice:

postarea pe website-ul directiei de informatii referitoare la prevenirea cancerelor; postarea de afise si distribuirea de materiale informative in locurile publice; diseminarea de informatii, pe aceasta tema, in mass-media locala; organizarea de puncte de informare in policlinici,spitale, cabinetele medicale individuale,piete, unitati comerciale, etc.; discutii online pe retelele de socializare despre prevenirea cancerelor; prezentarea de seminarii ,pe aceasta tematica, in scolile sanitare postliceale si licee.

Parteneri:asistentii medicali comunitari, medicii de familie,cadrele didactice, administratia publica locala, cabinetele scolare, presa.

Reflectarea largă a “Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin”  de către media, poate spori informarea publicului larg privind un subiect  extrem de sensibil, ce are in centrul sau sanatatea femeilor si a comunităţilor din România.

 

Niciun efort de informare, educaţie şi comunicare nu este prea mare pentru a salva vieţi pretioase de care depind generatiile următoare!

 
 

Documente: