Măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor după inundații

 
În contextul inundațiilor produse în județul  Teleorman, Direcția de Sănătate Publică, în colaborare cu celelalte instituții implicate în astfel de situații, participă la acțiuni pentru identificarea fântânilor și  curtilor inundate, instruirea populației privind modul de igienizare si dezinfecție a fântânilor, recoltarea de probe de apă, informarea privind consumul de apă, identificarea grupelor de populație la risc: gravide, nou-născuți, bolnavi cronici, imobilizați etc.

 

DSP Teleorman  va continua monitorizarea gravidelor, nou-născuților, bolnavilor cronici, a persoanelor imobilizate sau care au alte probleme de sănătate și va informa, în continuare, populația, despre modul în care se efectuează igienizarea și dezinfecția fântânilor. Totodată, cu scopul evitării apariției focarelor de boală diareică, hepatită,viroze West-Nille din cauza inmultirii populatiilor de tantari etc. populația va fi informată privind măsurile preventive care se impun în astfel de situații.

 

DSP  Teleorman  transmite o serie de măsuri generale care trebuie cunoscute și avute în vedere  referitoare la  educația pentru sănătate a populației privind respectarea strictă a regulilor de igienă individuală, consumul alimentelor salubre și corect preparate, consumul de apă potabilă:

 

  1. Deoarece consumul de apa din fântânile afectate este interzis, până în momentul în care apa devine corespunzătoare (lucru dovedit de analizele de laborator) se va consuma apa îmbuteliată, apa adusă în cisterne din zonele neafectate sau apa fiartă și răcită. NU se bea apa direct din fantani sau de la robinet!
  2. Important de știut este că apa a cărei calitate a fost afectată, din cauza inundațiilor, nu poate fi folosită pentru spălatul vaselor, spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, spălarea alimentelor și pregătirea hranei.
  3. Deoarece unitățile cu profil alimentar adesea sunt distruse în timpul inundațiilor, este posibil ca produsele alimentare să fie serios deteriorate, impunându-se controlul riguros al calității alimentelor inclusiv aprovizionarea cu alimente corespunzătoare igienico-sanitar al zonelor inundate.

 

 

 

Recomandări:

  • Se va interzice consumul alimentelor alterate;
  • Se impune distrugerea alimentelor intrate în contact cu apa de inundație, daca ele nu erau protejate în cutii de conserve ermetic închise;
  • Păstrarea la rece a alimentelor perisabile;
  • Fructele și legumele vor fi bine spălate cu apă potabilă sau fiartă;
  • Se vor prefera conservele sterilizate și băuturile răcoritoare pasteurizate;
  • Evacuarea corectă a deșeurilor solide și lichide;
  • Se va consuma apă îmbuteliată, nu se va consuma apa direct din fântâni sau de la robinet
  • Se va utiliza pentru prepararea alimentelor apa fiartă și răcită
  • Se vor consuma doar alimente ambalate sau bine preparate termic
  • Se va evita atingerea animalelor moarte și vor fi anunțate autoritățile , în vederea evacuării acestora
  • Se va evita expunerea prelungită la frig/umezeală
  • Se va respecta igiena individuală
  • În cazul în care aveți răni, apelați la serviciile de asistența medicală pentru vaccinare împotriva tetanosului;
  • În caz de febră, vărsături, diaree, tuse, erupție pe piele, îngălbenirea pielii (icter), adresați-vă imediat medicului de familie.

 

DIRECTOR  EXECUTIV

Ec.  Florentina  Ancu

 

 

Coordonator  P.N. I.2.

Dr. Boldeanu Lavinia