Comunicat de presă – ZIUA MONDIALĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA TUBERCULOZEI – 24 Martie

 
Tuberculoza este una dintre cele mai frecvente boli contagioase, care continuă să reprezinte o problemă de sănătate publică în întreaga lume datorită multiplelor implicații pe care le are la nivel de individ și societate.

Tuberculoza reduce drastic calitatea vieții bolnavului, ca urmare a afectării plămânilor și, uneori, a altor organe, în anumite cazuri putând duce chiar la deces. Boala se transmite de om la om prin strănut, tuse sau salivă, astfel că membrii familiei, prietenii sau colegii de muncă ai unei persoane cu tuberculoză se află la risc de a se îmbolnavi, la rândul lor. Din acest motiv, uneori, o persoană cu tuberculoză se poate simți stigmatizată și izolată de către anturaj, ceea ce poate cauza o suferință psihică ce se adaugă suferinței datorate bolii. Incapacitatea de a munci pe durata tratamentului până la vindecare poate cauza dificultăți materiale pacientului și familiei.În același timp, tuberculoza are consecințe la nivelul întregii societăți, nu doar ca urmare a riscului crescut de transmitere a bolii, ci și datorită cheltuielilor de sănătate importante pe care le implică îngrijirile de sănătate ale  pacienților, a cheltuilelor cu concedii medicale  sau  pensii de invaliditate și a pierderilor economice datorate absenteismului, a pierderii sau renunțării la locul de muncă.

Vaccinarea cu vaccinul anti-tuberculoză BCG a copiilor, menținerea unui sistem imun sănătos, acoperirea  nasului și gurii  în momentul strănutului sau tusei, spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun, aerisirea frecventă a încăperilor și evitarea spațiilor aglomerate sunt câteva măsuri care pot contribui la prevenirea transmiterii bolii.

Cu toate că, în ultimele două decenii, România a înregistrat o reducere importantă a cazurilor de tuberculoză (de la 159 de cazuri la 100.000 de locuitori în 2003, la 39,8 cazuri la 100.000 locuitori în 2021), țara noastră continuă să ocupe primul loc în UE la numărul de cazuri noi și recidive.

Ziua de 24 martie este consacrată eforturilor globale de combatere a epidemiei de TBC. Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Tuberculozei, Direcția de Sănătate Publică a județului Teleorman, în parteneriat cu  Autoritatile  Publice locale, mass-media locala, cabinetele de medicina de familie, cabinetele medicale scolare, policlinicile si spitalele , Inspectoratul Scolar Judetean Teleorman, unitatile scolare si reteaua de asistenta medicala comunitara din judet, desfășoară o activitate de informare cu scopul de a conștientiza populația și de a crește implicarea în efortul comun de a eradica boala.

Activitatile derulate de DSP Teleorman prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii sunt:postarea pe site-ul DSP Teleorman a comunicatului de presa si a materialelor iec. specifice campaniei, tiparirea si distribuirea acestora in mediile sociale si catre medicii de familie, medicii de medicina scolara, spitale, policlinici si reteaua de asistenta medicala comunitara, prin prezentarea materialelor informative si discutii interactive cu beneficiarii.

Activitate de informare finanțată de către Ministerul Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății. Suportul metodologic al campaniei este asigurat de Institutul Național de Sănătate Publică.

 

Impreuna putem invinge Tuberculoza!

 
 

DOCUMENT ATAȘAT