COMUNICAT DE PRESA
CAMPANIA NUTRIȚIE/ALIMENTAȚIE
ZIUA NAȚIONALĂ A ALIMENTAȚIEI ȘI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE
16 OCTOMBRIE 2022
Alimentație sănătoasă pentru toți
Importanța consumului de cereale integrale
Direcţia de Sănătate Publică Teleorman, în parteneriat cu unitatile sanitare din judet (spitale, policlinici,cabinete de medicina de familie, cabinete de medicina scolara), reteaua de asisitenta medicala comunitara, unitati de asistenta medico-sociala, ONG-uri cu profil de sanatate, Inspectoratul Scolar Judetean impreuna cu unitatile scolare din judet, organizează în luna octombrie 2022 campania de informare şi educare privind alimentația sănătoasă, respectiv semnificația consumului de cereale integrale asupra organismului.
Alimentația nesănătoasă este unul din cei 4 factori de risc comportamental modificabili (alături de fumat, consum de alcool și inactivitatea fizică), care contribuie la apariția majorității bolilor cronice importante.
Pentru a sprijini țările în aceste eforturi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) oferă cadrul de acțiune pentru dezvoltarea și implementarea politicilor de achiziții publice de alimente și servicii pentru o alimentație sănătoasă.
Statisticile recente ale Organizației Mondiale a Sănătății situează România printre țările europene cu cea mai mică speranță de viață (locul 35). Primele 5 cauze de deces se referă la afecțiuni având legătură directă cu stilul de viață și, implicit, cu alimentația: boala coronariană, accidentul vascular, hipertensiunea arterială, boala hepatică și cancerul, în cazul acestora alimentația jucând un rol important.
Conform OMS, alimentația sănătoasă include consumul zilnic a minimum 400 g (5 porții) de fructe și legume (în afară de cartofi), leguminoase, nuci și cereale integrale.
Referitor la consumul de cereale integrale, reglementările UE arată că o dietă echilibrată trebuie obligatoriu să conțină un consum mediu zilnic (în grame pe zi) de 70 de grame cereale integrale la femei și 90 de grame de cereale integrale la bărbați. În România, datele obținute din Portalul cunoașterii pentru promovarea sănătății, arată un consum mediu de 16,4 g cereale integrale pentru femei și 17,5 g cereale integrale pentru bărbați.
Conform studiului GBD 2019, consumul redus de cereale integrale a determinat aproape 215000 de decese evitabile în statele membre ale UE în 2019, precum și la peste 3,5 milioane de ani de viață ajustați pentru dizabilități (DALY – suma de ani pierduți din cauza decesului prematur și a dizabilității), dintre care aproape 248000 sunt decese din cauza bolilor cardiovasculare, care reprezintă marea majoritate a deceselor asociate cu o alimentație săracă în cereale integrale.
Mortalitatea generală datorată consumului inadecvat de cereale integrale pentru România este de 67 la %oooo locuitori cu o povară a DALY printre cele mai ridicate din Europa.
În anul 2020, România a înregistrat în medie 672,14 decese prin boli cardiovasculare la 100.000 de locuitori.
Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare cu privire la rolul important al cerealelor integrale în nutriția umană, securitatea alimentară și sănătate, contribuind astfel la atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU.
Grupul țintă al campaniei este populația generală.
Sloganul campaniei este:
„Alimentație sănătoasă pentru toți! Importanța consumului de cereale integrale.”
Obiectivele campaniei:
- Informarea populației cu privire la o alimentație sănătoasă și a beneficiilor consumului de cereale integrale;
- Conștientizarea populației în privința riscurilor unei alimentații nesănătoase.
- Îmbunătățirea stării de sănătate a populației prin reducerea îmbolnăvirilor cauzate de regimul alimentar necorespunzător, respectiv a bolilor cardiovasculare, obezității, diabetului zaharat și
Prin activităţile derulate, și anume: postarea pe site-ul DSP-ului judetean a materialelor iec. specifice campaniei, tiparirea si distribuirea acestora in mediile sociale, catre medicii de familie si medicii de medicina scolara, spitale, policlinici, reteaua de asistenta medicala comunitara, actiuni de informare in unitatile scolare, dorim să conştientizăm populaţia generală privind beneficiile nutriției sănătoase şi responsabilitatea pe care populația o are în menţinerea sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.
La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Directia de Sanatate Publica prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii.
Mentineti-va sanatatea printr-o alimentatie sanatoasa!
DOCUMENTE ATAȘATE