Comunicat de presă

 
Referitor la articolele aparute in presa privind calitatea apei potabile din  Alexandria facem urmatoarele precizari:

Sistemul de distribuire a apei potabile din Alexandria este captat din sursa subterana la peste 60 m adincime , fiind un strat captiv , iar calitatea apei  nu poate fi influentata de  apele infiltrate de la suprafata .

Calitatea apei subterane poate depinde de proiectarea , constructia si exploaterea frontului de captare .

Rolul unei statii de tratare este de a corecta calitatea apei brute pana la atingerea cerintelor utilizatorului, existand mai multe preocese de tratare.

Avand in vedere ca captarea se face din sursa  subterana care este locul de electie al amoniului  uneori concentratiile acestuia ajung  pana la 5-10 ori mai mari decat valorile prevazute in Legea privind calitatea apei potabile . Exista doua  procedee de tratarea acestuia :

  1. Cu ozon care are un efect minim asupra amoniului, iar procesele biologice sunt dificile de aplicat in conditiile Romaniei datorita mortalitatii biomasei la temperaturi mai mici de 7% C .
  2. A doua procedura este cu clor prin oxidare insa aceasta conduce la formarea THM (trihalometan) daca in apa bruta sunt prezente materiile organice naturale .

Tratarea apei cu clor excesiv ( in fiecare zi) duce la producerea de THM (trihalometan) cunoscuti fiind ca produc efecte potentiale asupra sanatatii , cum ar fi cancerul .

Cunoscut fiind acest fapt s-a cerut un plan de masuri operatorului Apa Serv care s-a obligat sa retehnologizeze cu aparatura moderna pana in anul 2020 .

        Mentionam ca la auditul efectuat de DSP-Teleorman din ultimii ani , apa nu a depasit de 10 ori nivelul de amoniu si nu exista de-a lungul a 5 ani nicio analiza care sa releve prezenta de Ecoli si Enterococi in apa care ar fi constituit un real pericol pentru sanatate .

Sanatatea cetatenilor din Alexandria nu a fost pusa niciodata in pericol , intrucat amoniul nu a fost tratat prin hiperclorinare care ar fi produs THM ( trihalometan) substante cu efect cancerigen .
 

Biroul de presă