COMUNICAT DE PRESĂ * CAMPANIA “Ţigările otrăvesc oamenii şi planeta!” * NOIEMBRIE 2022

17 noiembrie 2022 – ZIUA NAŢIONALĂ FĂRĂ TUTUN

 

În fiecare an,  în a treia joi a lunii noiembrie este celebrată „Ziua naţională fără tutun” care are  scopul de a conştientiza populația şi decidenţii  politici în legătură cu enorma povară socială (boli/ dizabilități/decese premature) generată  de consumul de tutun, ca punct de plecare pentru inițierea de  modificări comportamentale și măsuri legislative adecvate.

Campania se desfășoară pe toată  durata lunii noiembrie  și are  ca scop  creșterea  conștientizării în rândul populației  generale a  riscurilor  asociate  fumatului, atât  la nivel individual, asupra  sănătății organismului, cât și la nivelul societatii, prin amprenta negativă pe care industria tutunului o are asupra mediului înconjurător.

Astfel, până la 25% dintre fermierii cultivatori de tutun sunt afectați de  boala  tutunului verde (intoxicație cu nicotină), o boală  cauzată de nicotina absorbită prin piele la manipularea frunzelor de tutun [1]. Producția și consumul de tutun contribuie la încălzirea  globală, eliberând  anual în mediu 80 de milioane de tone de dioxid  de carbon (CO2), echivalentul  conducerii a 17 milioane de mașini pe benzină în fiecare an [2].

România s-a clasat pe locul trei în ceea ce priveşte producţia de ţigări din UE, în anul 2017 [3].

În ceea ce privește  consumul  de tutun, în România 30,7% (5,63 de  milioane) dintre  adulții  cu vârsta de minimum 15 ani (40,4% bărbați și 21,7% femei) comsumă curent o formă de tutun (fumat, tutun fără  fum și produse cu tutun încălzit) [4].

Campania din acest an este  un  apel pentru conștientizarea  pericolului pe  care tutunl îl reprezintă,  pentru om și mediu înconjurător.

Sloganul campaniei Ziua Națională fără Tutun 2022: ”Renunțati la  fumat  pentru sănătatea voastră și a planetei!’’.

Obiectivele campaniei sunt:cresterea numarului de persoane informare,cresterea nivelului de constientizare in randul populatiei generale  cu privire la riscurile pentru sanatate si  mediu a consumului de tutun sub orice forma si cresterea motivatiei persoanelor care consuma tutun de a renunta sa mai consume.

Mesajele principale ale campaniei sunt:a) Consumul de tutun poate dauna grav sanatatii!;b) Evita riscul de imbolnavire alegand sa spui  NU consumului produselor din tutun!;c) Atentie! Tutunul poate dauna grav sanatatii oamenilor si planetei! Un  alt motiv de a spune NU consumului produselor din tutun!;d) Ai grija si de sanatatea celor de langa tine!;e) Informeaza-te corect inainte de a lua o decizie!;f) Alege sa fii sanatos!

Grupurile tinta ale campaniei:Populatia generala (inclusiv copiii si adolescentii).

Directia de Sanatate  Publica Teleorman, in parteneriat cu Autoritatile  publice locale care  au in subordine Cabinetele de medicina scolara, Asistentii medicali comunitari, cu Cabinetele de Medicina de familie, Inspectoratul Scolar Judetean impreuna cu unitatile scolare din judet si mass-media locala, organizeaza in luna noiembrie 2022 campania de informare, educare, constientizare ,,Tigarile otravesc oamenii si planeta!’’,

Prin activitatile derulate, si anume:postarea pe site-ul DSP-ului judetean a materialelor iec. specifice campaniei, tiparirea si distribuirea acestora in mediile sociale, catre  medicii de familie si medicii de medicina scolara, spitale,policlinici, reteaua de asistenta medicala comunitara, actiuni de informare in unitatile scolare, dorim sa constientizam populatia generala cu privire la riscurile pentru sanatate si mediu a consumului de tutun sub orice forma.

Coordonarea campaniei la nivel national  este realizata de Ministerul Sanatatii, prin Institutul National de Sanatate Publica, iar la nivel judetean,coordonarea implementarii campaniei este asigurata de Directia de Sanatate Publica Teleorman prin Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii.

 

CONSUMUL DE TUTUN POATE DAUNA GRAV SANATATII!

 
 

DOCUMENTE ATAȘATE