Campania naţională a informării despre efectele activităţii fizice

 

            Direcţia de Sănătate Publică Teleorman organizează în luna iulie 2021 campania de comunicare, educare si constientizare dedicată informării despre efectele activităţii fizice asupra organismului.

               Beneficiile pentru sănătate ale activităţii fizice, de la cele cardiovasculare la cele mentale, sunt bine stabilite. În schimb, inactivitatea fizică/sedentarismul, pe lângă fumat şi obezitate, este un factor major de risc pentru bolile netransmisibile.

               Activitatea fizică regulată ajuta la prevenirea şi gestionarea bolilor netransmisibile cum ar fi: bolile cardiace, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat şi mai multe tipuri de cancer. De asemenea, ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale, la menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase şi poate îmbunătăţi sănătatea mintală, calitatea vieţii şi starea de bine.

               Activitatea fizică se referă la orice tip de mişcare. Modalităţile cele mai frecvente de a fi activ includ mersul pe jos, mersul pe bicicletă, diferite tipuri de sporturi, recreerea şi jocul activ şi pot fi realizate la orice nivel de abilitate şi pentru plăcerea tuturor.

               Cu toate acestea, estimările globale actuale arată că unul din patru adulţi şi 81% dintre adolescenţi nu fac suficientă activitate fizică. Mai mult, pe măsură ce ţările se dezvoltă economic, nivelurile de inactivitate cresc şi pot ajunge până la 70%, din cauza schimbării mijloacelor de transport, a utilizării sporite a tehnologiei la muncă şi pentru recreere, a valorilor culturale şi a comportamentelor sedentare în creştere.

               Planul global de acţiune al OMS privind activitatea fizică 2018-2030: oameni mai activi pentru o lume mai sănătoasă, oferă un cadru de acţiuni politice eficiente şi fezabile, care pot ajuta la susţinerea, menţinerea şi creşterea activităţii fizice prin parteneriate interguvernamentale şi multisectoriale.

               În România, din totalul populaţiei rezidente de 15 ani şi peste care muncesc realizând activitatile ce fac parte din rutina zilnică a fiecărei persoane ( muncă remunerată sau neremunerată, muncă în gospodăria proprie, îngrijind familia, învăţând, căutând un loc de muncă, îngrijind persoane vârstnice etc.) mai mult de jumătate a declarat că atunci când muncesc petrec cea mai mare parte a timpului aşezate sau în picioare (60,6%), un sfert din populaţie a declarat că desfăşoară o muncă ce presupune un efort fizic moderat, 5,7% au declarat că realizează o muncă solicitantă din punct de vedere fizic, iar 6,8% au precizat că nu desfăşoară nicio muncă ce presupune efort fizic sau nu au putut preciza tipul efortului fizic.

    Scopul campaniei: Integrarea activităţii fizice regulate ca parte a activităţii cotidiene.

    Grupurile  sunt populaţia generală,  medicii de familie şi asistenţii medicali comunitari.

    Sloganul campaniei este: „Nici o zi fără activtate fizică.”

    Obiectivele campaniei: 1.Conştientizarea populaţiei privind importanţa activităţii fizice asupra sănătăţii fizice şi mintale; 2.Informarea populaţiei din grupurile ţintă privind modalităţile de adoptare a actvităţii fizice, sub orice formă a ei, în rutina zilnică.

            Prin activităţile derulate dorim să conştientizăm populaţia generală privind beneficiile activităţii fizice şi responsabilitatea pe care o au ei înşişi în menţinerea sănătăţii.  

            Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii. 

La nivel judeţean coordonarea este asigurată de Directia de Sănătate Publică Teleorman.

DOCUMENTE ATAȘATE