Comunicat de presă

Avand in vedere faptul ca a fost diagnosticat un focar secundar de gripa aviara int-o ferma comerciala de pasari in judetul Maramures si s-au retras de la comercializare produsele de carne de pasare din Ungaria notificate de Comisia Europeana;

Directia de Sanatate Publica  Teleorman informeaza populatia generala despre masurile care trebuie respectate, in vederea prevenirii riscului de imbolnavire cu gripa aviara precum si despre noul CORONAVIRUS din CHINA. 

MASURI GENERALE PENTRU POPULATIE · Spălaţi-vă cât mai des pe mâini cu apă şi săpun, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei şi a săpunului se şterg mâinile cu alcool sanitar

  • Nu manipulaţi păsări moarte
  • Supravegheaţi copiii, nu-i lăsati să se joace cu păsări moarte sau bolnave
  • Cumpăraţi carne de pasăre, ouă şi produse din carne de pasăre numai din magazine autorizate –Anuntaţi medicul veterinar de orice caz de îmbolnăvire sau moarte la păsări;
  • Acordaţi tot sprijinul personalului sanitar si autoritaţilor veterinare;

CUM PREPARAŢI HRANA

  • Separaţi carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata preparate
  • Nu folosiţi acelaşi cuţit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă şi alimentele care sunt gata preparate
  • Spălaţi–vă pe mâini inainte, între si dupa operaţiile de manipulare a alimentelor crude şi a celor prelucrate termic
  • Nu puneţi carnea prelucrată termic pe aceeaşi farfurie sau suprafaţă pe care a fost aşezată înainte de a fi prelucrată termic
  • Carnea de pasăre, inclusiv ouăle, trebuie prelucrate termic timp indelungat la temperatură corespunzătoare, deoarece virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termică la mai mult de 70°C
  • Înainte de a manipula şi prelucra termic ouăle, spălaţi-le cu apă şi săpun, iar dupã aceea spălaţi-vă pe mâini tot cu apă şi săpun
  • Nu folosiţi ouă fierte moi sau crude în alimente care nu vor fi prelucrate termic
  • După manipularea păsărilor sau ouălelor crude, spălaţi-vă pe mâini şi spălaţi toate suprafeţele şi instrumentele folosite, atent, cu apă şi săpun.

 

COORDONATOR PNI2 – BOLI TRANSMISIBILE PRIORITARE

BOLDEANU LAVINIA – medic primar epidemiologie

 
 
DOCUMENTE ATAȘATE