Comunicat

Avand in vedere confirmarea celui de-al 3-lea caz de infectie cu virusul WEST-NILE la un pacient din judetul Teleorman, Directia de Sanatate Publica Teleorman transmite urmatoarele precizari.

Este vorba de un pacient de sex masculin, in varsta de 75 de ani, pensionar, cu domiciliul declarat in localitatea Babaita.

Cazul a fost declarat initial suspect, in data de  30 septembrie 2019, la DSP TR. de catre Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale “Dr. V.Babes“ – Bucuresti, acolo unde pacientul a fost internat, cu diagnosticul de Meningita  in  observatie.

Manifestarile/simptomele clinice la internare au fost urmatoarele : febra, frison, cefalee, greata, mialgii, scaderea fortei  musculare, redoare de ceafa – forma clinica de boala fiind medie.

In ceea ce priveste antecedentele personale patologice ale pacientului – acesta NU prezinta boli asociate.

In timpul internarii, pacientului i s-au recoltat probe de sange si LCR-lichid cefalorahidian, care au fost trimise la Institutul National Cantacuzino, pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului. In data de 9  octombrie 2019  DSP Teleorman a primit buletinul de confirmare al diagnosticului de la Institutul National Cantacuzino.

Pacientul  nu a fost externat  inca din spital.

 

MASURILE LUATE DE catre DSP Teleorman

Precizam faptul ca, asa cum procedeaza in fiecare an, Directia de Sanatate Publica Teleorman a avertizat din timp, cu mult inainte de aparitia acestui caz, AAPL-primariile (toate) din judet de pericolul pe care il reprezinta populatiile de tantari in perioada sezonului estival (din luna mai pana in luna octombrie), conform prevederilor din Ordinul M.S. nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, Art.82.

  • Prima adresa DSP TR. nr. 3629/14 mai 2019, a fost transmisa pentru informare/avertizare impreuna cu recomandarile de revizuire a PLANULUI anual de combatere a tantarilor si de a efectua in mod practic actiuni de DEZINSECTIE impotriva vectorului-tantar care transmite boala West-Nile.
  • A 2-a adresa DSP TR. nr. 5350/19  iulie 2019, a fost transmisa cu precizarea in mod explicit a contextului la nivel european si national, din nou s-a recomandat revizuirea PLANULUI anual de combatere a tantarilor si s-au detaliat inclusiv recomandari pentru populatie.
  • Ulterior, in luna septembrie, DSP TR. a transmis  din nou, la toate UAT/AAPL –urile adresa NR. 6533/16.09.2019, adresa ce contine informatii utile actualizate, recente de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Medico-Militara “Cantacuzino“ care  a efectuat cercetari  privind fauna  de tantari din Romania, in mai multe localitati din tara.
  • Pentru cazul confirmat din localitatea  Babaita, rapid, imediat in ziua confirmarii cu buletin de analize, DSP TR. a transmis adresa catre Primaria Babaita, in care autoritatile locale au fost informate despre existenta cazului confirmat. DSP TR. a solicitat o informare privind masurile luate la nivel local, precum si copia PLANULUI anual pentru procedurile DDD – dezinfectie/dezinsectie/deratizare. Termenul limita dat a fost – 9 octombrie  2019.

În conformitate cu:

  • Ordinul M.S. nr. 377/2017 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică – actualizat pentru anul 2019,
  • Metodologia INSP Bucureşti privind SISTEMUL DE SUPRAVEGHERE ŞI CONTROL AL INFECTIEI CU VIRUSUL WEST-NILE (VWN) PERIOADA MAI – OCTOMBRIE 2019,
  • Ordinul M.S.  nr. 1483/2011 privind aprobarea Planului de actiune pentru asigurarea securitatii transfuzionale fata de riscul de transmitere posttransfuzionala a infectiei cu virusul West Nile la om, cu modificarile si completarile ulterioare,

Prin adresa DSP TR. a fost informat CENTRUL DE TRANSFUZIE SANGUINA TELEORMAN, deoarece Conform Directivei 2004/33/EC privind securitatea sangelui si produselor din sange donate, se impune restrictia de la donare timp de 28 de zile, in zona in care apar cazuri umane de infectie West Nile.

 

Referitor la  masurile  de educatia populatiei in ceea ce priveste autoprotectia si cooperarea la programele preventionale, DSP  face  recomandari populatiei generale pentru:

  • evitarea expunerii la ţânţari, sa poarte îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;
  • utilizarea substanţelor repelente de ţanţari;
  • asigurarea conditiilor care sa impiedice patrunderea tantarilor in casa prin montarea de plase la ferestrele locuintelor;
  • utilizand in locuinta aerul conditionat;
  • utilizand plase impotriva tantarilor in jurul paturilor in cazul in care nu sunt disponibile celelalte masuri mentionate anterior sau daca se doarme in aer liber.
  • acoperind patutul copilului sau caruciorul cu plase impotriva tantarilor.
  • limitarea deplasarilor zonelor cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.)
  • asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor;
  • masuri de impiedicare a inmultirii tantarilor in jurul locuintelor prin îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizeaza acumularea apei și a gunoiului menajer.