Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân * 1-7 August 2019

 
Direcţia de Sănătate Publică Teleorman marchează în perioada 1-7 August 2019 ,,Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sânşi organizează campania cu sloganul: Informaţi părinţii. Promovaţi alimentaţia la sân! Acum şi pentru viitor!

Săptămâna Mondială a Alimentaţiei la Sân (SMAS) este celebrată în fiecare an în perioada 1-7 august, în peste 120 de ţări, dintr-un motiv foarte simplu, alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a oferi copiilor de pretutindeni cel mai bun început în viaţă.

Alăptarea este o soluţie universală care oferă tuturor un start corect şi şanse egale în viaţă.

Alăptarea exclusivă – hrănirea sugarilor numai cu lapte matern în primele şase luni de viaţă – ajută copiii să crească, prevenind subnutriţia, promovând dezvoltarea creierului şi reducând riscul ca micutii să devină supraponderali.

Alăptarea este, de asemenea, primul vaccin al nou-născutului, oferind anticorpii vitali şi o stimulare eficienta a imunităţii.

De la primele momente ale vieţii copilului, alăptarea poate însemna diferenţa dintre viaţă şi moarte. Punerea  nou-născuţilor la sân în prima oră a vieţii garantează împotriva deceselor acestor fiinte firave.

 

De aceea, Organizatia Mondială a Sănătăţii a îmbrăţişat sărbătorirea anuală a săptămânii mondiale a alăptării de către statele membre, ca o modalitate valoroasă de a susţine, proteja şi promova alimentaţia la sân în întreaga lume.

În ciuda acestor beneficii clare, mulţi copii nu sunt alăptaţi. La nivel global, numai aproximativ doi din cinci nou-născuţii sunt puşi la sân în decurs de o oră de la naştere – şi numai 40% dintre copii sub şase luni sunt alăptaţi exclusiv.

 

Conform unui studiu desfăşurat în 2016 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF, în România, rata alăptării exclusive a fost de 12,6%, printre cele mai mici din Europa. Datele analizate în dinamică, indică o scădere a ratei alăptării exclusive în  ultimii ani. În Studiul sănătăţii reproducerii (2004,) prevalenţa alăptării exclusive era de 14,4 %, iar în studiul privind Statusul nutriţional al copiilor sub 5ani (2005) prevalenţa alăptării exclusive era de 20,8%. Analiza detaliată a prevalenţei alăptării exclusive a copiilor mai mici de 6 luni pe grupe de vârstă lunare relevă că, chiar şi în prima lună de viaţă, ponderea copiilor alăptaţi exclusiv depăşeşte doar cu puţin 30%. Indiferent de studiul pe care l-am considera de referinţă, prevalenţa alăptării exclusive a scăzut în ultimii 7-8 ani. Iniţierea alăptării în prima jumătate de oră s-a realizat la 8,3 % dintre nou născuţi.

 

Campania iec.de anul acesta are ca obiectiv general asigurarea unei nutriţii optime a copiilor până la vârsta de 24 de luni, iar ca obiective specifice în acord cu obiectivului OMS, creşterea la 50% a copiilor alimentaţi exclusiv la sân în primele 6 luni de viaţă, până în anul 2025.

Este necesar creşterea nivelului de informare, conştientizare şi responsabilizare a populaţiei privind alimentaţia şi sănătatea nou născutului şi copilului mic prin creşterea accesibilităţii la informaţii de specialitate de bază precum şi diseminarea unor noutăţi ştiinţifice legate de această temă. Trebuie subliniat rolul pozitiv pe care alimentaţia la sân exclusivă il are asupra sănătăţii nou născutului şi prevenirii îmbolnăvirilor şi a mortalităţii premature a acestora. Există dovezi temeinice că o alăptare eficientă are numeroase efecte asupra:

  • Copilului: combate bolile infecţioase, reduce incidenţa şi severitatea diareei, reduce infecţiile respiratorii şi otita medie acută, previne malocluzia şi cariile dentare şi sporeşte inteligenţa, etc.
  • Mamei: creşte distanţa dintre sarcini, reduce riscul de cancer mamar şi ovarian şi reduce riscul de hipertensiune arterială, etc.

Ţintele majore ale campaniei sunt: profesioniştii din asistenţa medicală primară (medici de familie, moaşe, asistente medicale generaliste, asistente comunitare, consilieri pentru alăptare, voluntari), cei care se ocupă de sănătatea copiilor până la împlinirea vârstei de 24 de luni, gravide sau femei care alăptează precum şi părinţii acestora.

Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea rezultatelor campaniei.

Acţiunile de informare-educare-comunicare – constientizare planificate la nivelul judetului Teleorman (distribuirea, in format electronic, a materialelor de informare, pe retelele internet; postarea comunicatului si a posterelor/pliantelor/infograficului pe web-siteul directiei de sanatate ; plasarea de materiale informative tiparite in locurile publice si de la persoana la persoana; antrenarea in campanile a medicilor de familie, a retelei de asistenta medicala  comunitara si scolara), vor sublinia importanţa alăptatului la sân pentru mame, copii şi societate,în general.

Sustineti demersurile noastre !  Participati la campanile !