Ziua Mondială a Sănătății – 7 Aprilie 2019

 
Acoperirea Universală cu Servicii de Sănătate Preventive

Prin prevenţie, sănătate pentru toţi” 

 

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Teleorman, organizează în perioada 7-14 Aprile 2019 activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei şi a personalului medical din medicina primară cu privire la importanţa Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate Preventive.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populaţia lumii) plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puţin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate şi la protecţie financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătăţesc sănătatea populaţiei, cresc speranţa de viaţă, protejează ţările de apariţia unor epidemii, reduc sărăcia şi riscul de foamete, creează locuri de muncă, susţin creşterea economică şi egalitatea de gen.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, acoperirea universală cu servicii de sănătate defineşte asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătăţii, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare şi paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menţinând ,în acelaşi timp, o povară financiară cât mai scăzută în rândul populaţiei în urma accesării acestor servicii.

România se situează pe locul 4 la nivelul ţărilor EU28 în ceea ce priveşte rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile, având, în anul 2015, o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media ţărilor EU28.

În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viaţă ajustaţi pentru dizabilitate (disability adjusted life years – DALY), poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentaţiei nesănătoase şi activităţii fizice scăzute. Raportat la nivel european, cele mai importante probleme sunt reprezentate de consumul de alcool episodic excesiv, care în anul 2014 înregistra 53% în rândul bărbaţilor din România, cel mai mare procent din toate ţările UE, respectiv de obezitatea în rândul adolescenţilor, care, deşi se situează încă sub media UE, s-a dublat în ultimul deceniu, de la 7% în 2005-2006 la 14% în 2013-2014.

Având în vedere povara crescută prin boli prevenibile în România, cu prilejul celebrării Zilei Mondiale a Sănătăţii 2019, promovăm sloganul campaniei naţionale ZMS 2019 „Prin prevenţie, sănătate petru toti!” şi materialele informative propuse de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aflate la adresa: https://www.who.int/campaigns/world-health-day/world-health-day-2019  şi cele propuse de INSP, aflate la adresa: https://insp.gov.ro/sites/cnepss/publicatii/.

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul Evaluarea si Promovarea Sanatatii, din structura Directiei de Sanatate Publica Teleorman, care isi propune sa deruleze actiuni in parteneriat cu asistentii medicali comunitari , cabinetele medicale scolare, medicii de familie, iar in zilele de 8 si 10 aprilie  actiuni stradale in Alexandria si Turnu Magurele.

 

Susţineţi Campania de Promovare a Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate Preventive! Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare asupra importanţei disponibilităţii şi accesării serviciilor de sănătate preventive de către toţi oamenii!

MULTUMIM !

 

DOCUMENTE ATAȘATE