Comunicat de presă

 
Avand in vedere declararea de catre  CNSCBT – INSP  a debutului sezonului gripal cu inregistrarea unei cresteri semnificative  a numarului  de cazuri de gripa cu peste 20% fata de nivelul asteptat, DSP Teleorman recomanda populatiei urmatoarele  masuri in vederea limitarii cazurilor de imbolnavire  in perioada care urmeaza.

 

  1. Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuala indicatie de spitalizare;
    Simptomatologia specifica gripei este reprezentata de:

    • Debutul este brusc şi violent.
    • Febra, de 39 – 40 de grade, este deseori însoţită de stări de oboseală, tuse uscată, frisoane, dureri puternice de cap, dureri oculare şi roşu în gât. Febra poate dura de la 3 până la 5 zile.
    • Tusea este şi ea prezenta şi poate avea o durată de manifestare până la două luni, persistând chiar şi după dispariţia celorlalte simptome.
    • Durerile musculare sunt mult mai acute decât în cazul răcelii, iar frisoanele sunt însoţite de dureri abdominale şi ale oaselor, precum şi senzaţie de usturime a ochilor.
    • Stările de greaţă şi vomă sunt, de asemenea, asociate gripei, iar în cazuri grave acestea pot evolua şi în alte probleme gastro-intestinale.
  2. Izolarea voluntara la domiciliu a persoanelor care prezinta simptomatologie asemanatoare gripei;
  3. Respectarea etichetei tusei si stranutului (utilizarea de batiste de unica utilizare sau tuse/stranut la nivelul partii interne a articulatiei cotului);
  4. Igiena adecvata a mainilor, in vederea reducerii raspandirii virusului;
  5. Evitarea aglomeratiilor si limitarea organizarii de evenimente;
  6. Triaj epidemiologic zilnic in orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar si auxiliar, cu scoaterea temporara din colectivitate a celor depistati cu simptomatologie respiratorie;
  7. Limitarea accesului vizitatorilor in spitale, in special in sectiile cu risc;
  8. Continuarea vaccinarii antigripale

 

Biroul de presă

DOCUMENT ATAȘAT