16 Octombrie 2018 – Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare

 
La data de 16 octombrie 2018 va fi celebrată “ZIUA NAŢIONALĂ A ALIMENTAŢIEI ŞI A COMBATERII RISIPEI ALIMENTARE”. Alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane,iar cu această ocazie atragem atentionam intreaga societate romaneasca asupra problemei siguranței și a risipei alimentare.

Între 15- 31 octombrie 2018 la DSP Teleorman se derulează campania de celebrare a zilei naționale a alimentației și a combaterii risipei alimentare, încadrul subprogramului de promovare a unui stil de viaţă sănătos , avizat de  Ministerului Sănătăţii.

Parteneri în realizarea campaniei sunt: Administratia publica locala,Inspectoratul scolar,asistenta medicala comunitara,medicii de familie,presa .

Risipa de alimente este o problemă mondială care a căpătat o importanță din ce în ce mai mare pe agenda publică și politică din ultimii ani. Importanța acestui subiect va continua să crească, în special având în vedere nevoia de a hrăni o populație mondială aflată în creștere.

Asigurarea securității alimentare a populației este obligația fiecărui stat. Problema securității alimentare, a accesului populației la produsele agro-alimentare de bază și de calitate corespunzătoare, constituie o preocupare majoră cu care se confruntă, într-o măsură mai mare sau mai mică, toate statele lumii,dar,în primul rând, cele subdezvoltate sau în curs de dezvoltare.

Asigurarea securității alimentare pentru toți indivizii, contribuie la liniștea socială, la stabilitate și prosperitate.

Scopul campaniei: inițiativă de informare şi de conştientizare a publicului larg privind problema siguranței și a risipei alimentare la noi în ţară.

Sloganul campaniei: Alimente sigure în cantitățile necesare. Stop risipei alimentare!

Obiectivele principale ale campaniei sunt: creşterea rolului şi a gradului de informare şi implicare a societăţii civile şi a publicului larg în realizarea şi implementarea politicilor publice în domeniul reducerii risipei de hrană din România și asigurarea siguranței alimentelor; promovarea pe agenda guvernamentală şiparlamentară a măsurilor privind reducerea risipei de alimente în România;

 

 

Conştientizarea decidenţilor politici asupra necesităţii aplicării urgente a Legii 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare şi a normelor de aplicare ale acesteia.

 

MESAJE CHEIE A CAMPANIEI:

 

  1. Lupta contra risipei alimentare este o urgenţă mondială.
  2. Cumpărând alimente cu chibzuinţă, salvăm planeta.
  3. Donati alimentele pe care nu le consumaţi

 5 recomandări pentru o mâncare mai sigură:

    1. Păstrați curățenia.
    2. Separați alimentele gătite de cele crude.
    3. Gătiți (preparați termic) cât mai bine alimentele.
    4. Păstrați alimentele la temperaturi sigure.
    5. Folosiți surse de apă și materii prime sigure la prepararea alimentelor!

Ministerul Sănătăţii şi InstitutulNaţional de SănătatePublică asigură  finanţarea, coordonarea, analiza şi evaluarea  rezultatelor campaniei.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Directia de Sanatate Publica Teleorman, prin Compartimentul de Evaluare si Promovare a Sanatatii ,dupa urmatoarea programare : 15 octombrie : Piata centrala si Policlinica Alexandria ; 17 octombrie : Liceul Economic,,Virgil Madgearu’’ Rosiorii de Vede ; 18 octombrie : Colegiul National,,Al.I.Cuza’’Alexandria ; 19 octombrie : Piata oraseneasca Videle ; 24 octombrie : Liceul Teoretic Zimnicea ; 25 octombrie : Colegiul Tehnic,,Anghel Saligny Rosiorii de Vede ; 26 octombrie :Liceul Teoretic Videle ; 30 octombrie :Policlinica si Piata oraseneasca Zimnicea ;    31 octombrie :Scoala Gimnaziala ,,Mihai Eminescu’’ Rosiorii de Vede  .

Contact:  Telefon  0247312224  ; e-mail: secretariat@dsptr.ro .

Pentru succesul acestei campanii contăm pe sprijinul dumneavoastră activ!

Va multumim !

 

 

Dr.Maria  Mioara  Comana

Director executiv

 
 
Document atașat: