Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Teleorman, prin Compartimentul Evaluara si Promovarea Sanatatii, în colaborare cu Asociatia Bolnavilor de Hepatita, Scoala Sanitara Postliceala ,,Carol Davila” Alexandria si administratia publica locala, celebrează Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, în data de 27 iulie 2018.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei (ZMH) este un eveniment anual, cu atentia îndreptată asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatită virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

În 2016, guverne din 194 de state au adoptat Strategia globală a OMS privind hepatita virală, care include obiectivul de a elimina hepatita B si C până în 2030, dar numai câteva tări sunt pe cale de a îndeplini aceste obiective.

Din cele 325 de milioane de oameni care trăiesc cu hepatită virală la nivel global, mai mult de 300 de milioane (9 din 10!) trăiesc cu hepatita B sau C, fără să stie. Fără o îmbunătătire masivă în diagnostic, ratele de tratament vor scădea, ratele de infectare vor creste si vom pierde posibilitatea de a elimina hepatita virală până în 2030.

SLOGANUL CAMPANIEI ZMH 2018: ”SĂ ELIMINĂM HEPATITA”

Deoarece scopul de eliminare a hepatitei virale nu poate fi atins fără a preveni boala si a găsi persoanele nediagnosticate si fără conectarea acestora la îngrijire si tratament, Alianta Mondială pentru Hepatită lansează de Ziua Mondială a Hepatitei o căutare pentru a găsi ”milioanele lipsă la nivel mondial”. Căutarea începe cu trei ani de campanie de sensibilizare, care îsi propune să educe, să influenteze politicile nationale de testare si să încurajeze oamenii să se testeze si/sau să devină sustinători în încercarea de a găsi cazurile nediagnosticate.

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei este o ocazie unică pentru ca pacientii, societatea civilă, publicul larg si guvernele să se unească în actiunile de combatere a hepatitei virale si pentru a lansa ”Căutarea Milioanelor Lipsă la nivel Mondial”, nedepistate.

În România, Campania cu tema ”ELIMINAREA HEPATITEI” este coordonată metodologic de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de catre Directia de Sanatate Publica Teleorman, prin compartimentul de specialitate, care va derula activitati de informare-educare-comunicare-constientizare a populatiei prin mass-media, prin distribuirea si postarea de pliante,afise si postere ,prin consiliere si sfaturi de specialitate si prin discutii interactive in timpul actiunilor stradale, in centrele comerciale, in unitatile medicale si de asistenta sociala.