Situatia in Brazilia privind epidemia de febra galbena la data de 14 martie 2018

 

Din iulie 2016 pana in iunie 2017 au fost raportate 779 cazuri umane si 262 decese. Intre iulie 2017 si 3 martie 2018 autoritatile de sanatate braziliene au raportat 846 de cazuri confirmate cu laboratorul din care 260 au decedat (rata de fatalitate 31%). Cazurile s-au inregistrat in Sao Paulo (349), Minas Gerais (384), Rio de Janeiro (106), Espirito Santo (6) si Distro Federal (1). Locurile probabile de infectie pentru toate cazurile umane confirmate sunt ariile documentate in trecut cu cazuri in primate nonumane, exceptie cazul din Distro Federal.

Intre iulie 2017 si 3 martie 2018 au fost detectate si confirmate 578 de epizootii in primate nonumane. Dintre acestea 482 au fost raportate in Statul Sao Paulo, 73 in Minas Gerais, 19 in Statul Rio de Janeiro, 2 in Tocantins si cate unu in Mato Grosso si Espirito Santo. Rapoartele includ detectarea de epizootii in primate nonumane in vecinatatea regiunii metropolitane Sao Paulo si Rio de Janeiro.

Investigatii entomologice efectuate in focarul epidemic din 2016/2017 in cateva dintre statele afectate, au pus in evidenta virusul febrei galbene in tantari Haemagogus, insa nu a fost identificata transmiterea prin tantari Aedes aegypti.

In ianuarie 2018 autoritatile de sanatate braziliene au raportat ca virusul febrei galbene a fost gasit in tantari Aedes Albopictus capturati in 2017din aria rurala a municipalitatilor Itueta si Alvarenga din Statul Minas Gerais. Sunt necesare insa alte investigatii pentru a demonstra semnificatia acestor descoperiri si pentru a confirma competenta vectorului si capacitatea lui de a transmite virusul febrei galbene.

Cazuri de febra galbena asociate calatoriei in Brazilia

De la inceputul lunii ianuarie 2018 pana la 9 martie 2018 au fost identificate 5 cazuri de febra galbena la calatori din EU/EEA intorsi din Brazilia care nu au fost vaccinati anterior calatoriei: Romania (1 caz), Franta (2 cazuri), Marea Britanie (1 caz) si Olanda (1 caz). In plus Elvetia a detectat un caz la un calator nevaccinat care ulterior a murit. Toate cazurile au vizitat zone considerate la risc pentru febra galbena din Brazilia.

In afara Europei, trei cetateni din Chile si trei din Argentia au contactat febra galbena vizitand Brazilia (statele Rio de Janeiro, Sao Paulo, Minas Gerais) in primele doua luni ale lui 2018.

Dintre cei trei chilieni, doi au murit. Conform OMS, doi dintre cetatenii din Argentina au avut expunerea in Ilha Grande, de-a lungul coastei Angra do Reis (statul Rio de Janeiro) sau in regiunea Ilhabela localizata in vecinatatea Regiunii Metropolitane Vale do Paraiba e Litoral Norte (Statul Sao Paulo). Cei trei cetateni chilieni au avut expunerea in Angra do Reis din Statul Rio de Janeiro.

Vaccinarea pentru febra galbena

Tarile cu risc de transmitere a febrei galbene si tarile care cer vaccinarea pentru febra galbena pot fi gasite accesand urmatorul link: http://www.who.int/ith/ith_country_list.pdf?ua=1

 

Vaccinarea pentru febra galbena nu este recomandata pretutindeni in Brazilia. OMS recomanda vaccinarea pentru toti calatorii nevaccinati cu varsta mai mare de 9 luni si fara contraindicatii care
calatoresc in ariile la risc. Vaccinarea trebuie facuta cu cel putin 10 zile anterior calatoriei. La 18 ianuarie 2018 OMS a revizuit lista cuariile de risc din Brazilia pentru febra galbena si a inclus in lista Statul Sao Paulo. Ca urmare, vaccinarea este recomandata pentru calatorii care viziteaza orice zona din Statul Sao Paulo. Persoanele care nu pot fi vaccinate deoarece nu indeplinesc criteriile de vaccinare (varsta mai mica de 9 luni sau persoane care au boli asociate) trebuie sa aplice masuri de protectie impotriva muscaturilor de tantari.

Ariile la risc de transmitere a febrei galbene din Brazilia pot fi gasite accesand urmatorul link: http://www.who.int/ith/updates/20170404/en


OMS recomanda pentru persoanele care calatoresc in Brazilia in zonele determinate a fi la risc de transmitere a febrei galbene:

  • Vaccinarea impotriva febrei galbene cu cel putin 10 zile inainte de calatorie: o singura doza de vaccin impotriva febrei galbene este suficienta sa asigure imunitate sustinuta si protectie de-a lungul intregii vieti impotriva febrei galbene
  • Adoptarea de masuri de protectie impotriva intepaturilor de tantari, atat in locuinta cat si in afara locuintei, in special intre rasarit si apus cand tantarii sunt cei mai activi Masurile includ utilizarea de substante repelente in acord cu instructiunile de pe eticheta, purtarea de imbracaminte de preferinta deschisa la culoare, care acopera corpul cat mai mult (pantaloni lungi, camasi/bluze cu maneca lunga), dormitul in incaperi care au plase la ferestre/ aer conditionat precum si utilizarea de plase de tantari in jurul patului atat in timpul zilei cat si noaptea
  • Consultarea serviciilor medicale daca apar semne de imbolnavire in timpul sederii in zonele de risc pentru febra galbena sau la scurt timp dupa intoarcerea din astfel de zone.


(Sursa: ECDC Rapid risk assessment – Outbreak of Yellow fever in Brazil, 14 martie 2018)