Având în vedere că pe teritoriul județului nostru evoluează 2 focare (în localităţile Dracea şi Zimnicea) de gripă aviara la pasări domestice (galinacee) şi respectiv pelicani, DSP Teleorman face urmatoarele recomandari catre populatia judetului

COMUNICAT  DE  PRESĂ

07 martie 2017

Avand in vedere că pe teritoriul judetului nostru evoluează 2 focare (în localităţile Dracea şi Zimnicea) de gripa aviara la pasari domestice (galinacee) şi respectiv pelicani,

DSP Teleorman face urmatoarele recomandari catre populatia judetului:

 

Virusul gripal aviar duce in mod normal la imbolnavirea pasarilor (domestice si salbatice), dar se poate transmite si la om in anumite situatii. Specialistii estimeaza ca daca virusul se modifica suficient, atunci el se va putea transmite usor de la om la om, producand o epidemie. Omul nu este pregatit sa se apere si prin urmare se imbolnaveste.

Virusul gripei aviare se poate transmite uneori de la pasare la om, prin contact cu materiile fecale (dejectii), secretii, carne si oua crude.

Semnele principale ale bolii sunt foarte asemanatoare cu cele produse de alte virusuri care determina boli respiratorii la om:

  • Febra
  • Dureri in gat
  • Tuse
  • Respiratie dificila
  • Dureri musculare
  • Stare generala alterata.

 

Ce trebuie sa facem pentru prevenirea transmiterii gripei aviare ?

 

  • Oprirea raspandirii epidemiei la pasarile domestice. Aceasta strategie reduce posibilitatea expunerii omului la virus.
  • Informarea autoritatilor sanitar-veterinare despre orice caz de deces al pasarilor domestice din gospodarie sau a celor salbatice din imprejurimi, pentru ca acestia sa poata limita focarul de infectie;
  • Evitarea atingerii pasarilor bolnave sau moarte si mai ales supravegherea copiilor pentru a nu se juca cu pasari bolnave sau moarte;
  • Nu trebuie atinse penele, excrementele (gainatul) sau sangele pasarilor. Semnele posibile de gripa aviara la pasari sunt: ochi rosii, secretii nazale si lacrimale abundente, creasta umflata, de culoare albastruie, evolutie grava.
  • Contactati imediat autoritatile locale daca ati gasit o pasare bolnava sau moarta in conditii suspecte; in niciun caz nu consumati carnea acestora si nu indepartati cadavrele pasarilor moarte in conditii suspecte la intamplare.
  • Vaccinarea persoanelor cu risc crescut de expunere la contactul cu pasarile infectate sau bolnave.

 

Masuri de igiena generala:

  •   Spalati-va pe maini cu apa si sapun, mai ales dupa ce atingeti pasari; in lipsa apei si a sapunului, stergeti mainile cu alcool sanitar (spirt);
  • Este interzis consumul de pasari care au fost in contact cu pasari bolnave/moarte, precum si consumul de oua de la pasarile bolnave;
  • Se interzice consumul de produse din carne de pasare, fara ca aceasta sa fie foarte bine preparata (foarte bine fiarta, fripta sau coapta).
  •  Evitarea zonelor in care s-au identificat pasari infectate, cum ar fi pasarile din curti, ferme si pasarile din pietele de pasari vii.

 

Cand preparati hrana va recomandam:

  •  Separati carnea cruda de cea gatita sau de alimentele care sunt gata de consumat;
  • Nu folositi acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt preparate sau gatite;
  • Spalati-va pe maini intre atingerea alimentelor crude si a celor gatite;
  • Nu puneti carnea gatita pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata cand era cruda; galbenusurile de ou, dupa fierbere sau prajire, nu trebuie sa fie lichide sau sa se scurga;
  • Inainte de a fierbe sau a praji ouale, spalati-le cu apa si sapun, iar dupa aceea spalati-va din nou pe maini, tot cu apa si sapun;
  • Nu folositi oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi apoi fierte, prajite sau puse la cuptor; trebuie sa stiti ca virusurile gripale sunt distruse prin prelucrare termica (adica prin caldura);
  • Dupa ce atingeti pasari sau oua crude, spalati-va pe maini si spalati toate suprafetele si instrumentele folosite, atent, cu apa si sapun;
  • Cumparati carne de pasare, oua si produse din carne de pasare numai din surse de incredere.

 

Daca credeti ca ati fost expus/a gripei aviare, urmariti-va starea de sanatate timp de 10 zile de la un presupus contact cu o sursa de infectie. Daca prezentati febra, tuse, dificultate in respiratie sau daca va imbolnaviti in acest interval de 10 zile, consultati medicul de familie.

Inainte de a incepe consultatia, spuneti medicului:

  • ce simptome aveti
  • daca ati venit in contact direct cu pasari
  • unde ati calatorit

 

Pentru informarea cat mai rapida a populatiei, va rugam sa ne sprijiniti in mediatizarea acestor recomandari.

 

 

DIRECTOR EXECUTIV 

                   Dr. Maria Mioara Comana